Saaremaa Muuseum

SIHTASUTUS

Kuressaare linnus

avatakse 11.00

Aavikute maja

avatud kokkuleppel

Mihkli talu

avatud kokkuleppel

Joosepi juubelitortide heategev e-oksjon

Aavikute majamuuseum Sündmused Joosepi juubelitortide heategev e-oksjon
17. november

Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseum ning Kuressaare ametikool korraldavad maestro Joosepi 125. juubeliks tortide e-oksjoni.

“See võis olla 1938 või aasta hiljem, vabariigi aastapäeva ajal, kui emad olid koolis teinud einelaua. Joosep Aavik tuleb, nii nagu ta ikka käis, pea norus natukene, aga ometi oli ta selleaegne mustermees, tõeline härra. Niisiis Joosep Aavik tuleb ja vaatab neid küpsetisi, keel käib natuke suunurgast läbi – see oli tal pärast ka –, ja valib: “Seda,” nii maias nägu ees, “seda, seda ja seda.”
Üks, mida ta alati esimesena otsis ja vaatas, oli niisugune kreemitoru, mida tänapäevalgi tehakse – taignast toru, mis täidetakse vahukoore või väga hea kreemiga. See oli tema jaoks niivõrd populaarne, et koolilaste emad hakkasid neid kooke kutsuma Aaviku torudeks,” on meenutanud Joosepi õpilane Ingrid Jõelaid.

(Saarte Hääl, 29. juuni 2012)

17. novembril tähistame Saaremaa armastatud muusikaõpetaja, koorijuhi, helilooja ja organisti maestro Joosep Aaviku 125. sünniaastapäeva suure heategevusliku juubelitortide e-oksjoniga.

Sellega kogume raha Joosepi juubelikingiks, milleks on eestlasest klaverimeistri Gustav Leppenbergi käe all valminud ja mängukorda seatud kabinetklaver, mis oli omal ajal kasutusel Kuressaare Eesti Seltsis ja millel Joosep oma Vallimaa tänava kodus, tänases Aavikute majamuuseumis mängis.

Praegu majas asuv pianiino on oma elutöö teinud ja läheb muuseumi hoidlasse pensionile, Leppenberg on aga hoidlast liikunud juba Klaverite Kantsi remonti.

Leppenbergi kabinetklaver on plaanitud koju naasma novembri keskel ja selle on lubanud sisse mängida tunnustatud pianist Sten Lassmann avaakordina Aavikute maja loomeresidentuurile, kus heliloojad, pianistid ja interpreedid saavad süveneda oma töösse ja loomingusse, ning ühtlasi pakkuda meistriklasse ja töötube Saaremaa lastele ja noortele.

Joosepi klaveri taastamiseks ja loomeresidentuuri avamiseks kulub vähemalt 4000 eurot, millest 1000 euroga toetab MTÜ Vöimalus ja samas väärtuses muuseum ise, samuti on eraisikud annetanud mõnisada eurot. E-oksjonil osalema on oodatud nii Saaremaa kui Suuremaa eraisikud ja ettevõtted. Võidetud tordi võib süüa mõistagi ise, kuid võib saata mõnele Saaremaa muusika-asutusele, nt Joosep Aaviku nimelisele Kuressaare muusikakoolile, naiskoorile Piret, mille Joosep Aavik asutus, või ka lihtsalt tublile muusikaõpetajale või -õppijale.

Suure heategevusliku juubelitortide e-oksjoni korraldavad koostöös Aavikute majamuuseum ja Kuressaare ametikooli kondiitriõpilased Joosep Aaviku auks ning ühtlasi ka selleks, et tunnustada ja meelde tuletada meie kohalikku ajaloolist kõrgetasemelist kohvikukultuuri, ning koduseid koogi- ja tordivalmistamise traditsioone.